Mitä on riippuvuus?

Onko sinulla pakonomainen tarve tehdä jotain? Tiedostat tekemisen haitat, mutta toiminta on siitä huolimatta toistuvaa. Tekeminen antaa hetkellistä mielihyvää, mutta se myös rajoittaa elämää aiheuttaen samalla häpeää ja salailua. Riippuvuuden seurauksena päihteen käytöstä tai addiktoivasta toiminnasta tulee hallitsematonta ja pakonomaista.

Riippuvuus eli addiktio voi kehittyä mihin tahansa toimintaan tai aineeseen, josta on mahdollista saada mielihyvän tunteita. Riippuvuus voi olla luonteeltaan toiminnallista – ihminen on riippuvainen jostain tietystä tekemisestä, esimerkiksi uhkapelaamisesta – tai aineriippuvuutta, jolloin riippuvuuden kohteena on jokin aine kuten alkoholi.

Mikä aiheuttaa riippuvuuden?

Riippuvuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät: perimä, haavoittavat sosiaaliset olosuhteet, traumat tai erilaiset mielenterveyden häiriöt. Jotkut ovat muita herkempiä aivojen neurobiologisille muutoksille ja siksi myös haavoittuvaisempia riippuvuuksien syntymiselle. Riippuvuuskäyttäytymisen takana on biopsykososiaalinen häiriö ja vaikka osa on sille alttiimpia, voi riippuvuus muodostua kenelle tahansa.

On tärkeää muistaa, että riippuvuus ei ole oma valinta!


Mistä apua riippuvuuteen?

Muutosta pohtiessa on hyödyllistä tarkastella omaa tilannetta avoimin mielin. Ensimmäinen askel riippuvuuden kierteestä vapautumiseen on ongelman myöntäminen itselle.

Riippuvuutta voidaan hoitaa - sen kanssa ei kannata jäädä yksin, jos muutos ei ole onnistunut omin avuin.

Varaa aika päihdelääkärin ja psykiatrin etävastaanotolle Doctores klinikalle niin arvioimme tilanteesi ja mietimme yhdessä, mitä juurisyitä sen taustalla on. Joskus riippuvuudelle on altistamassa hoitoa vaille jäänyt ahdistus- tai mielialaongelma tai trauma. Teemme yhdessä yksilöllisen hoitosuunnitelman sinun omia toiveitasi ja tavoitteitasi kuunnellen.

Edellinen
Edellinen

Kun perheen nuorella on masennus.

Seuraava
Seuraava

9 hälytysmerkkiä alkoholin käytössä.