9 hälytysmerkkiä alkoholin käytössä.
Milloin alkoholin käytöstä pitäisi huolestua?
1. Käytät alkoholia stressin lievitykseen tai saadaksesi nukuttua.
Huomaat, että alkoholin käyttö on vaivihkaa lisääntynyt ja siitä on muodostunut tapa rentoutua vaikkapa töiden jälkeen. Koet tarvetta ottaa alkoholia iltaisin, jotta saisit nukuttua (siitäkin huolimatta, että alkoholi on yleinen uniongelmien aiheuttaja).
2. Alkoholi ja juominen pyörivät paljon mielessäsi.
Alkoholi käväisee tämän tästä mielessäsi erilaisissa tilanteissa: kun aurinko paistaa ja on terassikeli, kun ajat kohti kotia ja tiedät matkan varrelta löytyvän alkoja ja alkoholia myyviä ruokakauppoja, kun viikoloppu tekee tuloaan, kun edellisestä alkoholin käyttökerrasta on jo kulunut jonkin aikaa.
3. Yrität vähentää juomista, mutta epäonnistut siinä.
Päätät vähentää juomista tai lopettaa sen kokonaan, mutta epäonnistut siinä toistuvasti. Jos saat muutokset aluilleen huomaat pian palanneesi vanhoihin tapoihin.
4. Valehtelet muille alkoholin käytöstäsi ja juomismääristä.
Puolisosi kysyy sinulta, oletko taas ottanut alkoholia ja valehtelet hänelle. Tai myönnät ottaneesi pienemmän määrän kuin todellisuudessa otit. Tai otat alkoholia salaa ollessasi yksin.
5. Löydät helposti tekosyitä juomiseen.
Olet mestari keksimään hyviä syitä ottaa alkoholia. Syy voi olla melkein mikä vain: ilo, suru, onnistuminen, epäonnistuminen, moitteet, kehut, stressi, arjen harmaus, loma, juhlahumu, seura…
6. Juominen menee muiden asioiden edelle elämässä.
Meneekö juominen puolisosi tai perheesi edelle? Harrastusten tai muiden ajanviettotapojen edelle? Fyysisen tai psyykkisen terveyden edelle? Käytätkö juomiseen paljon rahaa suhteessa muihin asioihin? Kuluuko juomiseen, päihtyneenä olemiseen ja siitä toipumiseen paljon aikaa? Meneekö alkoholin käyttö myös työn edelle vaikkapa sillä tavoin, että olet alkuviikon töissä väsynyt ja työskentelysi on kaikkea muuta kuin tehokasta?
7. Juomisen lopettaminen on vaikeaa, kun olet aloittanut juomisen.
Päätät ottaa illalla 2 olutta ja jälkeen huomaat lopulta ottaneesi enemmän ja yleensä kaiken, mitä oli saatavilla.
8. Sosiaaliset ympyrät pyörivät alkoholin ympärillä.
Alkoholi on ajan keskiössä, kun vietät aikaa muiden ihmisten seurassa.
9. Tukahdutat tunteita juomalla.
Tunteita ei siis “käsitellä” juomalla vaan se on paremminkin tunteiden tukahduttamista. Otat alkoholia toistuvasti pahaan oloaan, kenties ahdistukseen tai masennukseen siitä huolimatta, että tiedät alkoholin pitkällä aikavälillä vain pahentavan tilannetta.
Laske montako hälytysmerkkiä tunnistit omassa alkoholin käytössäsi tai läheisesi alkoholin käytössä!
Mitä enemmän hälytysmerkkejä, sen todennäköisemmin tarvitset apua alkoholin käytön vähentämiseen ja lopettamiseen.
Ota yhteyttä Doctores klinikalle niin arvioimme tilanteesi ja teemme hoitosuunnitelman. Tarjoamme alkoholin käytön vähentämisen tai lopettamisen tueksi mm. lääkehoitoa ja päihdehoitajan etätapaamisia. Tarjoamme samanaikaisesti apua myös masennukseen, ahdistukseen tai muuhun psyykkiseen sairauteen.