Kun perheen nuorella on masennus.

Elämä nuoren vanhempana voi olla haastavaa etenkin, jos normaalin nuoruuden kuohunnan lisäksi nuori sairastuu masennukseen. Oman nuoren masennuksen havaitseminen voi olla haastavaa, sillä nuori ei välttämättä itsekään tunnista omaa masennustaan tai alavireisyyttään. Masennus on ilmiönä moniulotteinen. Surun ja alakulon tunteet ovat normaaleja, kun elämässä sattuu ja tapahtuu. Masennus voi aiheuttaa nuoressa syyllisyyden ja häpeän tunteita. Nämä hankaloittavat entisestään masennuksen tunnistamista.

Masennusoireista kärsii nuoruudessa joka viides nuori. Masennushäiriöihin liittyy kohonnut itsetuhokäyttäytymisen ja itsemurhan riski.  Nuori on altis reagoimaan psyykkisesti syrjintään, ulkopuolelle jättämiseen tai kiusaamiseen. Nuoren oma kokemus ulkopuolisuuden tunteesta ja sen vaikutuksesta itsetuntoon voi olla hyvinkin erilainen kuin aikuisen kokemus.

Nuoren masennus

Masennusoireiden tunnistamisessa on tärkeää huomioida oireiden kasaantuminen, kesto ja vaikutus nuoren toimintakykyyn. Vanhemman tulee arvioida nuoren kykyä huolehtia itsestään, sosiaalisista suhteistaan, opinnoistaan ja oppimisestaan. Oireilu voi alkaa pikkuhiljaa, jolloin vanhemman voi olla vaikea huomata eroa entiseen.

Nuorella voi ilmetä muitakin masennuksen oireita, kuten

• unihäiriöt

• painon nousu tai lasku - ruokahalun merkittävät muutokset

• itsetunnon ja itseluottamuksen heikkeneminen

• hidastuminen, kiihtymys, levottomuus ja aggressiivisuus

• koulumenestyksen lasku ja poissaolot

• vaikeudet selviytyä arkisista toimista

• negatiivinen ajattelu itsestä ja omasta tulevaisuudesta

• syyllisyyden ja arvottomuuden kokemukset

• sosiaalinen eristäytyminen ja epäsosiaalinen käytös

• muuttunut vuorokausirytmi

• kuolemaan liittyvät ajatukset ja suora tai epäsuora itsetuhoisuus

• lisääntynyt päihteidenkäyttö

Nuoren itsetuhoisuus

Masennuksesta ja itsetuhoisuudesta tulee kysyä nuorelta suoraan. Masennusoireita voi lievittää jo se, että nuori kokee pahan olonsa tulevan huomatuksi. Nuoren luottamuksen saavuttamista edistää aito kiinnostus nuorta ja hänen asioitaan kohtaan. Avoimuus, suoruus ja moralisoinnin välttäminen auttavat keskusteluyhteyden luomisessa. Nuori voi kokea olevansa umpikujassa ja se näkyy toivottomuuden kokemuksena ja itsetuhoisuutena. Nuori kaipaa vanhemmalta tällöin myötätuntoa ja vaihtoehtojen etsimistä.

Miten toimia masentuneen nuoren kanssa?

Rutiinit, toimiva arki, säännöllinen unirytmi, monipuolinen ja säännöllinen ruokailu, liikunta ja ulkoilu sekä muistuttaminen henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimiseen ovat asioita, joiden avulla vanhempi voi tuoda nuoren arkeen pysyvyyttä ja turvaa. Vanhempana voit tukea nuoren omatoimisuutta sekä antaa nuorelle vastuuta elämästään. Nuori tarvitsee fyysistä ja emotionaalista tilaa oppiakseen tuntemaan itsensä, omat rajansa ja mahdollisuutensa sekä mahdollisuutta kokeilla ja erehtyä. Vanhempana olet nuorelle tärkeä toivon ylläpitäjä auttaessasi omaa nuortasi pitämään kiinni tulevaisuuden toiveistaan, haaveistaan.

Vanhempana sinun ei tarvitse selviytyä tästä kaikesta yksin, vaan terveydenhuollon ammattilaiseen on hyvä olla yhteydessä jo masennusoireilun varhaisessa vaiheessa.

Me Doctores klinikalla tarjoamme apua matalalla kynnyksellä 13-25-vuotiaille nuorille, joilla on haasteita vaikkapa masennuksen, ahdistuksen, adhd:n tai päihteiden kanssa. Ota yhteyttä, niin tarjoamme sinulle tukea antavan keskustelun (puhelimitse tai videovastaanotolla) ilmaiseksi joko nuoren tilanteeseen tai omaan jaksamiseesi liittyen.

Lähde: https://www.finfamipirkanmaa.fi/wp-content/uploads/opas-masentuneen-nuoren-vanhemmille-2021-finfami-pirkanmaa.pdf

Seuraava
Seuraava

Mitä on riippuvuus?