4 vinkkiä vanhemmalle, miten rakentaa keskusteluyhteyttä nuoren kanssa hänen hyvinvoinnistaan.

Olet vanhempana huolissasi nuoren jaksamisesta ja mielen hyvinvoinnista. 

Mutta miten saat yhteyden siihen tyyppiin, joka vetäytyy omiin oloihin ja ärähtelee jotain vastaukseksi?

1. Kuuntele, KESKITY kuuntelemaan. 

Kun nuori avautuu vähänkin on aika vain kuunnella.  Tueksi tarkoitettu kommenttisi voi herkästi nuoren korvissa kuulostaa mitätöimiseltä ja vähättelyltä - siltä ettet vanhempana usko häntä tai ota hänen kokemustaan vakavasti. 

2. Puhu itsekin tunteista. 

Tunteiden hallinta voi olla vaikeaa. Puhuessasi nuorelle tunteista autat häntä tunnistamaan ja hyväksymään erilaisia tunteita sekä ymmärtämään etteivät tunteet sisänsä ole vaarallisia. Näytä vanhempana, että olet kiinnostunut nuoren tunteista ja otat ne todesta. Tämä tekee avautumisen nuorelle helpommaksi.

3. Ole kärsivällinen. 

Tunteista ja omista asioista avautuminen voi viedä aikaa. Vanhempana sinun on tärkeää olla kärsivällinen ja kunnioittaa sitäkin, kun nuori ei halua puhua asioistaan. 

4. Kannusta nuorta ottamaan vastaan apua.

Kannusta nuorta ottamaan apua vastaan, kun apua tarvitaan. Vanhempana voit näyttää omalla esimerkilläsi, että jokaisella on joskus raskasta ja on ihan ok hakea ja vastaanottaa apua. Vaikkapa lääkärillä asiointi mielenterveysasiassa ei ole loppujen lopuksi sen kummallisempi asia kuin lääkärillä asiointi kipeytyneen jalan vuoksi.

Doctores klinikalla on tarjolla tukea ja hoitoa 13-25-vuotiaille nuorille, joilla on haasteita masennuksen, ahdistuksen, uupumuksen, adhd:n tai päihteiden käytön kanssa.





Edellinen
Edellinen

9 hälytysmerkkiä alkoholin käytössä.

Seuraava
Seuraava

Kun synnytyksen jälkeinen masennus varjostaa vauvaonnea - hae rohkeasti apua!